Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaronowa zapiekanka

Makaronowa zapiekanka

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 5692

Dodano:

Odsłon: 3

Smaczny pomysł na "Makaronowa zapiekanka"

Składniki

  • 30 dag ugotowanego makaronu szerokie wstążki
  • 30 dag mielonego mięsa z szynki wieprzowej
  • cukinia
  • brokuł
  • czerwonej papryki
  • cebula
  • 4 łyżki oliwy
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony; sos:
  • 4 łyżki masła
  • 5 dag mąki pszennej
  • pół l mleka
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz biały do smaku sól morska; dodatkowo:
  • 15 dag sera żółtego
  • posiekany szczypior
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Obraną cebulę pokrój w kostkę, wrzuć na rozgrzaną oliwę. Po chwili dodaj mięso mielone, dopraw solą i pieprzem i smaż kilka minut.

  2. Brokuł podziel na różyczki, zblanszuj i odcedź.

  3. Do mięsa dodaj pokrojoną w paski cukinię i paprykę. Duś całość 5 minut, a potem wrzuć ugotowany makaron oraz różyczki brokuła.

  4. Całość wymieszaj i umieść w natłuszczonej formie żaroodpornej.

  5. Masło rozpuść w rondelku, dosyp mąkę, chwilę podsmaż, po czym wlej mleko. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mieszaj, aż do zagotowania.

  6. Zapiekankę zalej sosem, posyp startym serem i umieść w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Piecz około 20 minut. Przed podaniem posyp potrawę szczypiorem.

  7. Czas przygotowania: 60 min. Ilość kalorii na 1 porcję: 380. Stopień trudności: średnie.

    Źródło: Telemax

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń