Do góry

Dania główne Przepis na:

Marynowane patisony

Marynowane patisony

Autor:

Przepisów i artykułów: 1520 Ocena: 12882

Dodano:

Odsłon: 32

Smaczny pomysł na "Marynowane patisony"

Składniki

  • 50 dag małych patisonów
  • 0,5 litra wody
  • 5 łyżek octu 6 proc
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • listki laurowe
  • ziele angielskie
  • kilka goździków
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Patisony umyj, pokrój na ćwiartki. Zalej wodą i gotuj 5 minut. Możesz je też obgotować kilka minut na parze. Odcedź. Do garnka wlej wodę, ocet, dodaj cukier, sól, listki laurowe, ziele angielskie, kilka goździków. Zagotuj, ostudź.

  2. Do umytych i wyparzonych słoików włóż pokrojone patisony, zalej zalewą. Do każdego słoika możesz jeszcze wlać pół łyżeczki oleju rzepakowego. Słoiki zakręć. Do dużego garnka włóż na dno złożoną ścierkę, poustawiaj słoiki i gotuj je około 30 minut.

  3. Wyjmij z garnka, dokręć pokrywki, postaw do góry dnem, przykryj kocem i pozostaw na całą noc.

  4. Czas: około 3 godzin.

  5. Twoje przetwory powinny być opisane. Możesz użyć do tego naklejek na słoiki lub zrobić dekoracyjne karteczki, które przyczepisz gumką recepturką czy sznureczkiem do ozdobnej serwetki nałożonej na pokrywki. Dzięki temu słoiki będą oryginalną ozdobą kuchni.

    Źródło: Dobry Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń