Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Maślana perliczka"
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 75
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 207
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 261
Młoda kapusta jest bardzo delikatna, jak sałata. Polecam.
Odsłon: 426
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 75
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 207
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 261
Młoda kapusta jest bardzo delikatna, jak sałata. Polecam.
Odsłon: 426
Składniki
Perliczkę oczyścić, pokroić na 6 porcji. Oprószyć pieprzem i solą. Zrumienić na rozgrzanej oliwie. Zdjąć z patelni (tłuszcz ze smażenia zachować) i przełożyć do żaroodpornej formy. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C.
Piec ok. 10 minut. Kopytka ugotować wg przepisu na opakowaniu. Fasolkę wrzucić na posolony wrzątek, gotować 4-5 minut. Proszek na sos holenderski rozmieszać w 125 ml wody. Źdźbło trawy cytrynowej rozgnieść i włożyć do sosu. Zagotować. Pokroić 12,5 dag masła w kosteczkę.
Do gotującego się sosu wkładać po kawałku masła, stale mieszając sos trzepaczką. Gdy masło rozpuści się w sosie, wlać śmietanę. Zdjąć z ognia, wyjąć trawę cytrynową. Resztę masła roztopić na rozgrzanej patelni. Włożyć odcedzone kopytka i smażyć do lekkiego zrumienienia.
Tłuszcz ze smażenia perliczki rozgrzać, zrumienić na nim posiekaną cebulę i pokrojoną w kosteczkę szynkę. Dodać fasolkę, podgrzać. Mięso wyłożyć na talerze. Polać sosem holenderskim. Podawać z kopytkami i fasolką.
Czas przygotowania: około 45 minutŹródło: Życie na gorąco