Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Mazowieckie kluski "nylonowe""
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 247
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 452
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 472
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 247
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 452
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 472
Składniki
Z ugotowanych, zmielonych ziemniaków w miseczce wyjmij 1/4 i w to miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną. Następnie dołóż odjętą część ziemniaków i wyrabiaj ciasto podobnie jak na kopytka.
Masę przełóż na stolnicę i dalej wyrabiaj. Dodaj jajka i sól, po czym dalej energicznie wyrabiaj. Jeśli masa jest zbyt miękka, daj 2-3 łyżki mąki pszennej.
Z wyrobionego ciasta uformuj kulę, podziel na kilka mniejszych kawałków i rozwałkuj je na długie wałki. Oddzielaj od nich kawałki ciasta i „utaczaj” z nich długie, wąskie kluseczki. W
łóż je do wrzącej, osolonej wody w jak najkrótszym czasie. Gotuj ok. 2 min od wypłynięcia. Podaj np. lekko obsmażone (pyszne są też ze zrumienioną bułką lub z sosem).Źródło: Świat kobiety