Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Medaliony wieprzowe z foremki"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 169
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 412
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 446
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 169
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 412
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 446
Składniki
ok. 40 minut
Mięso opłukać, osuszyć. Smażyć 15 minut na rozgrzanym oleju, często obracając. Pod koniec poprószyć solą i pieprzem. Zdjąć z patelni. Tłuszcz ze smażenia wymieszać z 200 ml wody. Polędwiczkę pokroić na plasterki grubości 2-3 cm.
Fasolkę oczyścić, strączki pokroić na kawałki. Ziemniaki obrać, pokroić na połówki. Przygotowane warzywa gotować 15-20 minut w posolonej wodzie.
Pomidory pokroić na cząstki, oczyścić z pestek, miąższ pokroić w kostkę. Ser pokroić w plastry. Tymianek posiekać. Jabłko umyć, oczyścić z pestek, miąższ ze skórką pokroić w plasterki. Do tłuszczu ze smażenia wymieszanego z wodą włożyć plasterki jabłka. Gotować je minutę. Wyjąć. Do wywaru włożyć fasolkę, ziemniaki, pomidory i tymianek. Mocno podgrzać.
Przełożyć do 4 żaroodpornych foremek. Na warzywach ułożyć pionowo plasterki polędwiczki. Przykryć serem. Posypać pieprzem. Zapiekać 5 minut w 200°C. Udekorować plasterkami jabłka i tymiankiem.Źródło: Życie na gorąco