Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Medaliony z marchewką"
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 90
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 16
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 90
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 16
Składniki
Ugotowane marchewki (świetne będą np. z rosołu) zetrzyj na tarce o małych oczkach. Obierz i posiekaj cebulę. Obierz ząbek czosnku, posiekaj.
Mieloną szynkę i łopatkę włóż do dużej miski. Wbij jajko. Dodaj cebulę, marchewkę, czosnek. Dopraw solą, pieprzem i suszoną pietruszką. Masę mięsno-marchewkową dokładnie wyrób.
Jeśli jest zbyt rzadka, zagęść ją tartą bułką. Następnie zwilżonymi dłońmi uformuj okrągłe, lekko spłaszczone medaliony. Każdy z nich owiń następnie plasterkiem wędzonki (może być boczek). Jeśli plastry są za szerokie, przekrój je na pół.
Na patelni mocno rozgrzej olej (jeśli używasz boczku, oleju powinno być mniej). Usmaż medaliony – najpierw na płasko, po stronach z mielonym mięsem.
Gdy się zrumieni, przesmaż także wędzonkowe boczki, ustawiając medaliony pionowo. Podawaj z warzywami.Źródło: Świat kobiety