Do góry

Dania główne Przepis na:

Meksykańska patelnia z papryką i czekoladą

Meksykańska patelnia z papryką i czekoladą

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 2

Sprawdzony przepis na "Meksykańska patelnia z papryką i czekoladą"

Składniki

  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1 czerwona papryka
  • 2 chili
  • 1 zielona papryka
  • olej
  • 50 dag mielonej wołowiny
  • 10 dag przecieru pomidorowego
  • kolendra
  • 1 puszka czerwonej fasolki
  • 5 dag czekolady
  • papryka
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Obrane cebule pokrój w dużą kostkę, oczyszczony czosnek w plasterki. Umyj kolorowe papryki. Rozkrój strąki, pozbaw gniazd nasiennych. Miąższ pokrój na kawałki. Chili oczyść z nasion, posiekaj.

  2. W dużej patelni rozgrzej olej. Wrzuć cebulę z czosnkiem, przesmaż na złoty kolor. Dodaj mielone mięso wołowe. Oprósz je solą oraz pieprzem, starannie wymieszaj. Smaż 3 minuty.

  3. Wsyp łyżkę mielonej słodkiej papryki, dodaj przecier pomidorowy. Duś, mieszając, dopóki mięso nie zacznie się rozpadać na kawałki. Wlej 200 ml wody. Duś na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut.

  4. Dodaj kolorową paprykę i chili, duś jeszcze 15 minut. W razie potrzeby, dolej wody. Na koniec wmieszaj odcedzoną fasolkę, podgrzej. Danie dopraw startą czekoladą, solą i pieprzem. Posyp listkami kolendry. Podawaj, np. z tortillą.

  5. Czekolada, szczególnie w połączeniu z chili i czosnkiem, pojawia się także w innych daniach kuchni meksykańskiej. Najbardziej znany jest gęsty i pikantny sos mole, który podaje się do dań z drobiu.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń