Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Mielone z serkiem orzechowym"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 83
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 152
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 76
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 83
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 152
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 76
Składniki
Ewentualnie:
mała bułka kajzerka lub 1/2 zwykłej kajzerki, 1 szklanka mleka, 2 łyżki drobno tartej marchwi.
Jajko umyj i rozbij do dużej miski. Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj i również przełóż do miski. Następnie dodaj mielone mięso i połącz je z siekaną cebulą oraz jajkiem, dopraw solą i drobno mielonym czarnym pieprzem.
Dokładnie wymieszaj wszystkie . Jeśli kotlety mielone przygotowujesz z dodatkiem tartej marchewki oraz bułki kajzerki, bułkę namocz wcześniej w mleku, po kwadransie starannie odciśnij, dodaj do mięsa razem z marchewką i wymieszaj.
Z masy mięsnej formuj okrągłe kotlety, lekko rozpłaszcz je dłonią. Kotlety drobiowe panieruj w drobno mielonej bułce tartej i smaż na patelni na oleju.
Serek połącz z siekanymi orzechami, nałóż go na kotlety. Zapiekaj je 15 min w nagrzanym do 180° C piekarniku.
Kotlety podawaj z czerwoną kapustą przesmażoną z winogronami, posypane siekanymi pistacjami.
Warto wiedzieć: posiekaną cebulę, którą dodajesz do kotletów mielonych, wcześniej możesz sparzyć lub krótko przesmażyć na maśle – kotlety będą miały delikatniejszy smak.
60 minut Porcja: 415 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie