Do góry

Dania główne Przepis na:

Mielony z "Oczkiem".

Mielony z Oczkiem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 491 Ocena: 8903

Dodano:

Odsłon: 5451

Propozycja na podanie mielonego inaczej :-)

Składniki

  • 2 porcje
  • 250 g ulubionego mięsa mielonego
  • 2 jajka
  • mała cebulka
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka przyprawy do mielonego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • olej do smażenia
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do mięsa mielonego ścieramy na tarce cebulkę,dajemy sól i pieprz do smaku,wsypujemy majeranek oraz przyprawę do mielonego,bułkę tartą i na końcu wrzucamy posiekaną drobno natkę pietruszki i same białka,a żółtka odkładamy w szklance na bok.
    Mięso wyrabiamy dokładnie ręką,dzielimy na pół i formujemy 2 duże klopy,które spłaszczamy delikatnie i formujemy palcami w środku wgłębienie na żółtko.
    Klopsy podsmażamy na rozgrzanym oleju,z obu stron na rumiano.
    Następnie przekładamy je na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia,wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 5 min.w temp.200 C,po tym czasie wlewamy delikatnie do wgłębienia po żółtku i zapiekamy ok.5 min.tak aby żółtko w środku było jeszcze płynne.


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń