Do góry

Dania główne Przepis na:

Mięsna Rolada z Makaronem.

Przepis dnia 2020-02-01
Mięsna Rolada z Makaronem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 597 Ocena: 12360

Dodano:

Odsłon: 21645

Wybierając przepisy na dania główne, bardzo często zastanawiam się jak zrobić coś oryginalnego a zarazem smacznego i do tego jeszcze niedrogiego. Jeśli lubisz makaron z klopsikami, to i to danie przypadnie Ci do gustu, zasmakuje nie tylko Twoim domownikom, ale i świetnie sprawdzi się na świątecznym stole, zarówno na ciepło jak i na zimno, szybko znika. Mając w domu małego brzdąca uwierzcie mi, czasem trzeba nieźle się nagimnastykować, żeby go zaskoczyć, ale i żeby był czysty talerz... w tym wypadku plaster rolady został szybko pochłonięty i nawet była dokładka.

Składniki

  • 500 g ulubionego mięsa mielonego
  • 100 g makaronu spaghetti
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • ulubione przyprawy do mielonego
  • 1 łyżka majeranku
  • pęczek pietruszki
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Mięsna Rolada z Makaronem.

Przygotowanie

  1. Mięso mielone można użyć swoje ulubione,zarówno drobiowe jak i wieprzowe i wieprzowo-wołowe będzie dobre. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu,gdy makaron się gotuje można przygotować mięso.
    Do miski wrzucić mielone,wlać letnie roztopione masło,wbić jajko i wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek,przemieszać farsz ręką, wsypać kaszkę mannę,mąkę ziemniaczaną,sól i pieprz do smaku, ulubione przyprawy i majeranek.Całość dokładnie wyrobić.
    Gotowy,odlany makaron zostawić na durszlaku i posypać kurkumą,dokładnie wymieszać, najlepiej ręką.
    Bierzemy folię spożywczą i rozkładamy na niej makaron na długość układając nitka na nitce,aż do wykończenia makaronu, następnie mocno zwijamy folię, tak jakbyśmy chcieli zrobić kiełbaskę z makaronu i wrzucamy na 15-20 min.do zamrażalnika.
    Rozkładamy folię aluminiową,na foli rozgniatamy łyżką mięso mielone na prostokąt o długości makaronu,na mięso sypiemy posiekaną natką pietruszki można również dodać swoje ulubione zioła. Na mięsie układamy rozwinięty z folii makaron i delikatnie zwijamy roladę.Robimy taki "cukierek", czyli zwijamy brzegi dość mocno i sztywno, żeby uformować ładną roladę.

  2. Wrzucamy do nagrzanego piekarnika.
    Pieczemy w temp.190 C przez 40 min.

  3. Po upieczeniu ostrożnie odwinąć folię, poczekać aż chwilkę przestygnie i można kroić

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń