Do góry

Dania główne Przepis na:

Minipizze z warzywami

Minipizze z warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Minipizze z warzywami"

Składniki

  • Na 30 dag mąki pszennej
  • 3 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
  • np. słonecznikowego Ponadto: 2-3 marchewki
  • 20 dag brokułów
  • 1 por
  • 20 dag sera mozzarella
  • listki świeżej bazylii
  • sól
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, wsyp drożdże oraz sól, wymieszaj. Stopniowo dolewając wodę oraz olej, zagnieć elastyczne, gładkie ciasto. Przełóż je do miski, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 45 min, by wyrosło.

  2. Marchewki obierz, umyj pokrój w ćwiartki. Z pora usuń wierzchnie liście, opłucz pod bieżącą wodą, pokrój w półtalarki. Brokuły umyj, podziel na różyczki. W dużym garnku zagotuj wodę, gdy zacznie wrzeć posól, wrzuć marchewki, gotuj ok. 5 minut. Następnie dodaj brokuły i gotuj 5-6 minut. Na koniec wrzuć pokrojonego pora, wszystko gotuj jeszcze 2 minuty. Warzywa osącz na sicie i wystudź.

  3. Wyrośnięte ciasto podziel na równe kawałki. Każdy kawałek rozpłaszcz dłonią i uformuj z niego owalny placek. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch każdego placka posyp niewielką ilością sera, rozłóż warzywa, wierzch posyp pozostałym serem. Piecz 8-10 min w temp. 180°C. Udekoruj listkami bazylii.

  4. (bez czasu oczekiwania): 30 minut. Sztuka: 350 kilokalorii.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń