Do góry

Dania główne Przepis na:

Miniprzekąska na śniadanie

Miniprzekąska na śniadanie

Autor:

Przepisów i artykułów: 592 Ocena: 5016

Dodano:

Odsłon: 2

Przepis wart wypróbowania: "Miniprzekąska na śniadanie"

Składniki

  • 1 kg mąki
  • 1/2 litra wody
  • 14 g suszonych drożdży
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1 i 1/2 łyżeczki cukru . SOS: 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 garść świeżych liści bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • cukier
  • sól. DODATKI: ser żółty
  • kilka plastrów sera pleśniowego i szynki
  • oregano
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wszystkie sypkie wymieszaj. Dolej wodę i oliwę. Wyrób ciasto. Uformuj kulę i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.

  2. na sos zmiksuj blenderem na gładki sos. Podgrzej, dopraw do smaku.

  3. Ser żółty zetrzyj na tarce, szynkę i ser pleśniowy pokrój na plastry.

  4. Ciasto wyrób, ulep okrągłe placuszki o grubości 0,5 cm. Odstaw na 15 minut do ponownego wyrośnięcia.

  5. Każdy placek posmaruj sosem. Połóż szynkę, posyp serem, dołóż po 2 plastry sera pleśniowego. Oprósz oregano.

  6. Piecz 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

  7. Róża Turok z Zielonej Góry

    Źródło: Super TV

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń