Do góry

Dania główne Przepis na:

Miruna w sosie teriyaki

Miruna w sosie teriyaki

Autor:

Przepisów i artykułów: 200 Ocena: 6297

Dodano:

Odsłon: 2082

Miruna jest chudą i bardzo smaczną rybą, ale rzadko gości na naszych stołach. Zamarynowana w sosie teriyaki, z panierką z mąki pełnoziarnistej, po usmażeniu jest soczysta i bardzo delikatna w smaku.

Składniki

  • Miruna mrożona 600 g
  • Mąka pszenna pełnoziarnista 1 szklanka
  • Sos teriyaki 5 - 6 łyżek
  • Pieprz cytrynowy (bez soli)
  • Sól
  • Olej rzepakowy do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Miruna w sosie teriyaki

Przygotowanie

  1. Rybę rozmrozić, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na mniejsze kawałki.

  2. Każdy kawałek polać niewielką ilością sosu teriyaki (stronę bez skóry), delikatnie oprószyć solą i pieprzem cytrynowym. Odstawić na około 30 minut, aby się zamarynowała.

  3. Następnie panierować w mące pełnoziarnistej i smażyć na dobrze rozgrzanym oleju do czasu delikatnego zarumienienia się każdej ze stron.

  4. Tak przygotowana ryba świetnie smakuje z ryżem pełnoziarnistym i sałatką z ogórków po japońsku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń