Do góry

Dania główne Przepis na:

Młode ziemniaki z masłem i koperkiem.

Młode ziemniaki z masłem i koperkiem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 582 Ocena: 11563

Dodano:

Odsłon: 294

Uwielbiam takie młode ziemniaczki w mundurkach z dużą ilością koperku, pachnące czosnkiem… są tak smakowite, że można je zajadać same. U mnie dziś pogoda nie dopisała, miał być grill, albo ognisko, a przyszło mi wyjąć patelnie grillową i przygotować kiełbaskę w domu. Postanowiłam przygotować do kiełbasy z patelni grillowej, właśnie te młode ziemniaczki i sałatę z rzodkiewką, idealne letnie danie wyszło.

Składniki

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 3 łyżki masła
  • 4 ząbki czosnku
  • sól ziołowa do smaku
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • pół pęczka koperku
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Młode ziemniaki z masłem i koperkiem.

Przygotowanie

  1. Ziemniaki dokładnie umyć pod bieżącą wodą, większe pokroić na ćwiartki i wrzucić do garnka. Zalać wodą, osolić, dałam 2 łyżeczki soli. Gotować od momentu zagotowania ok. 10 min. następnie odlać z wody.
    Na patelni rozgrzać masło, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz przyprawy, całość wymieszać i wrzucić ziemniaki, całość dokładnie jeszcze raz wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę.
    Wstawić do piekarnika na ok. 20 min. piec w temp. 200 C.
    Po upieczeniu posypać posiekanym koperkiem, podawać z ulubionymi dodatkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 15 czerwca No masz, takie pomysły jak widzę rodzą się wszędzie ;p
Wczoraj robiliśmy na działce grilla i też były młode ziemniaki, kiełbasa i surówka :D
Dobrze, że mamy zadaszoną altanę, bo u nas wczoraj trochę padało.

Dziś dzień w domu i wieczorny żużelek w tv ... Czewa vs GKM ;)
Odpowiedzi: 4 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń