Do góry

Dania główne Przepis na:

Musaka mięsna

Musaka mięsna

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19065

Dodano:

Odsłon: 2

Przepis wart wypróbowania: "Musaka mięsna"

Składniki

  • pół kg mieszanego mięsa mielonego
  • pół szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • cebula
  • 2 bakłażany
  • puszka krojonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki oregano
  • 20-30 dag startego żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • olej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebulę i czosnek obierz, pokrój w kosteczkę. Olej rozgrzej na patelni, zeszklij cebulę z czosnkiem. Dodaj mielone mięso, smaż kilka minut na małym ogniu.

  2. Wlej czerwone wino, duś, aż odparuje. Wlej pomidory razem z zalewą, posyp oregano i cynamonem, wymieszaj. Duś na małym ogniu 30 minut. Jeśli potrzeba, mięso przypraw do smaku szczyptą soli oraz pieprzem.

  3. Bakłażany (możesz je zamienić na cukinie) umyj, pokrój na dość cienkie plastry. Naczynie żaroodporne lekko polej olejem, ułóż warstwę bakłażanów.

  4. Przykryj warstwą masy mięsnej, rozsmaruj, obficie posyp startym serem. W tej kolejności ułóż pozostałe warstwy. Na zakończenie posyp resztą żółtego sera.

  5. Musakę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C, piecz około 50 minut.

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń