Do góry

Dania główne Przepis na:

Muszle nadziewane szpinakiem i serem

Muszle nadziewane szpinakiem i serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 1833

Dodano:

Odsłon: 160

Przepyszne muszle nadziewane szpinakiem, dwoma rodzajami sera oraz bazyliowym pesto i zapiekane pod pierzynką z sosu pomidorowego to prosty sposób na przygotowanie wegetariańskiego obiadu inspirowanego kuchnią włoską. Idealnie nadają się do podgrzewania na drugi dzień.

Składniki

  • 22-25 dużych muszelek makaronu
  • ok. 300 gram mrożonego szpinaku
  • ok. 425 gram sera ricotta
  • 1 szklanka pokruszonego sera mozzarella
  • 1/2 szklanki pesto bazyliowego
  • 1 duże jajko
  • ok. 680 gram ulubionego sosu do spaghetti
  • sól
  • pieprz czarny
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Muszle nadziewane szpinakiem i serem

Przygotowanie

  1. Szpinak rozmrozić i wycisnąć z niego jak najwięcej wody.
    Ser mozzarella pokruszyć w ilości 1 szklanki.
    Do dużego garnka wlać wodę i doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, w międzyczasie obficie doprawić solą do smaku.

  2. Kiedy woda się już zagotuje, zmniejszyć ogień i wrzucić muszle makaronu.
    Muszle ugotować al dente - lepiej aby nie były zbyt miękkie podczas nadziewania, gdyż będą pękać - później i tak zmiękną podczas zapiekania.
    Ugotowane odsączyć na durszlaku.



  3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza.
    W międzyczasie przygotować farsz.
    Odciśnięty z wody szpinak wrzucić do dużej miski, dodać 1 duże jajko, 1/2 szklanki pesto bazyliowego, ok. 425 gram sera ricotta, 1 szklankę pokruszonego sera mozzarella i dokładnie wymieszać, aż utworzą jednolita masę.
    (w razie potrzeby doprawić solą oraz pieprzem czarnym do smaku)



  4. Dno naczynia żaroodpornego posmarować równomiernie ok. 1 łyżką sosu do spaghetti.
    Każdą muszlę makaronu nafaszerować przygotowanym farszem szpinakowo - serowym i poukładać obok siebie w naczyniu żaroodpornym.
    Tak przygotowane nafaszerowane muszle makaronu polać obficie ulubionym sosem pomidorowym do spaghetti.

  5. Zapiekać w uprzednio nagrzanym piekarniku przez ok. 30-40 minut lub do momentu aż sos zacznie bulgotać i podpiekać się na brzegach.

    Podawać na gorąco, posypane na przykład drobno posiekaną świeżą natką z pietruszki w towarzystwie ulubionego chrupiącego pieczywa.

    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń