Do góry

Dania główne Przepis na:

Muszle z farszem dyniowym

Muszle z farszem dyniowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 170 Ocena: 2287

Dodano:

Odsłon: 194

Muszle makaronu faszerowane nadzieniem dyniowym i zapiekane pod pierzynką z kremowego sosu śmietanowo - czosnkowo - serowego to pełne smaków danie w sam raz na prosty do przygotowania, wegetariański obiad.

Składniki

  • makaron (duże muszle)
  • ok 430 gram puree z dyni
  • 1 duże jajko
  • 2 szklanki sera ricotta
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka posiekanych świeżych liści szałwii
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • sól + pieprz czarny
  • DO SOSU:
  • 4 ząbki czosnku
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1/4 szklanki masła
  • 1/4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • sól + pieprz czarny
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Muszle z farszem dyniowym

Przygotowanie

  1. Do dużego garnka nalać wodę i zagotować na dużym ogniu, w międzyczasie doprawić solą do smaku i wymieszać.
    Następnie zmniejszyć ogień, wrzucić muszle makaronu i gotować, od czasu do czasu mieszając, aż makaron będzie miękki, ale nie rozgotowany.
    Ugotowany makaron odsączyć na durszlaku i pozostawić do ostygnięcia.

  2. W międzyczasie ser ricotta pokruszyć w ilości 2 szklanek.
    Ser parmezan zetrzeć w ilości 1 szklanki.
    Drobno posiekać świeże listki szałwii.
    Drobno posiekać 4 ząbki czosnku.
    Przygotować 1,5 szklanki mleka oraz 1/2 szklanki śmietany, aby nabrały temperatury pokojowej.
    Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza.
    Naczynie żaroodporne posmarować oliwa z oliwek.

  3. Do miski dodać ok. 430 gram puree z dyni, 2 szklanki sera ricotta, 1 duże jajko, 1/2 szklanki startego parmezanu, 1 łyżkę drobno posiekanych świeżych liści szałwii, szczyptę mielonej gałki muszkatołowej, sól oraz pieprz czarny do smaku i dokładnie wymieszać.

  4. Na patelnię dodać 1/2 szklanki masła i rozpuścić na średnim ogniu, po czym dodać 4 drobno posiekane ząbki czosnku, zamieszać i gotować, aż czosnek zeszkli się.
    Następnie dodać 1/4 szklanki mąki i ciągle mieszając, gotować do czasu, aż zacznie się zarumieniać, wtedy stopniowo dodawać 1,5 szklanki mleka, również ciągle mieszając.
    Na koniec do sosu wlać 1/2 szklanki śmietany, dodać 1/2 szklanki startego parmezanu, doprawić solą oraz pieprzem do smaku i dokładnie wymieszać.
    Gotować ok. 2-3 minuty, jeśli sos jest zbyt gęsty dolać jeszcze odrobinę mleka.

  5. Ok. 1/2 szklanki przygotowanego sosu wlać na dno naczynia żaroodpornego.
    Muszle makaronu faszerować wcześniej przygotowanym farszem dyniowym i układać w jednej warstwie w naczyniu, na koniec polać je resztą sosu śmietanowo - czosnkowo - serowego.
    Tak przygotowane wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25 minut lub do czasu uzyskania ulubionego przez nas stopnia podpieczenia.

    Podawać na ciepło, udekorowane na przykład garścią drobno posiekanej pietruszki.


    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 03 grudnia 2020 I Like It! :D
Wyślij trochę kurierem, bo wszystko jest, oprócz muszelek ;)
Pyszne jedzonko :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń