Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Muszle ze szpinakiem"
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 79
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 34
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 180
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 238
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 811
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 79
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 34
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 180
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 238
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 811
Składniki
Makaron ugotuj we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Po ugotowaniu możesz przelać go zimną wodą, aby się nie skleił. Zamiast hartowania makaronu zimną wodą, możesz także ugotować go al dente, dobrze osączyć, a następnie rozłożyć tak, aby muszelki się nie stykały.
Cebule posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę, szpinak oczyść, umyj, osusz i pokrój lub porwij na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła. Zeszklij połowę cebuli oraz czosnku, po chwili dodaj szpinak. Smaż go aż zmniejszy objętość. Dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatułową i smaż jeszcze przez chwilę.
Do miksera włóż biały ser, bułkę tartą, szpinak i mleko, dobrze zmiksuj na gładko. Przełóż do miski i ewentualnie dopraw solą oraz pieprzem. Jeśli farsz przygotowałaś z sera feta, już nie dodawaj soli. Przygotowanym farszem napełniaj muszle makaronowe.
Na pozostałym maśle zeszklij resztę cebuli i czosn ku, dodaj pokrojone pomidory z puszki, sól i pieprz. Sos gotuj 10 min. Następnie go zmiksuj i przelej na dno naczynia żaroodpornego. Na sosie ułóż wypełnione farszem muszle. Zapiekaj 20-30 minut w temperaturze 180°C. Tuż przed końcem możesz posypać żółtym serem.
(bez czasu oczekiwania): 35 minut Porcja: 345 kilokalorii
Do makaronu możesz dodawać nie jeden, a kilka rodzajów sera, dowolnie je łącząc.Źródło: Świat i Ludzie