Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
zaleta nalesniaka jest to, ze mozna przyrzadzac jego rozne wariacje, robimy go ze skladnikow jakie aktualnie ''''zalegaja''''w spizarkowej szafce czy lodowce. w moim przypaku bylo to zamrozone mieso mielone, groszek konserwowy, marchewka, pomidory w puszce i kilka lodyzek szczypiorku :)
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 45
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 72
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 34
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 102
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 45
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 72
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 34
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 102
Składniki
Najpierw przygotowujemy nalesniki. Podane wyzej skladniki mieszamy razem. Trudno jest podac proporcje... Zwykle robie, jak to sie mowi ''''na oko''''. Chodzi o to by ciasto bylo w sam raz- nie za geste, nie za rzadkie i dobrze rozprowadzalo sie na patelni. Smazymy nalesniki.
Miesko podsmazamy na niewielkiej ilosci oleju, mieszajac od czasu do czasu. Po kilku minutach podlewamy troszke woda i dodajemy przyprawy.
Nastepnie miksujemy pomidory, aby je calkowicie rozdrobnic i pozbyc sie ewentualnie zalegajacych skorek. Uzyskany w ten sposob srednio gesty przecier pomidorowy dodajemy do smazacego sie mieska.
Dodajemy starta marchewke i pokrojony szczypiorek.
Doprawiamy do smaku. Tak powstaly sosik smazymy jeszcze przez chwilke. Dodajemy groszek Jesli sos zbyt gesty mozemy dodac troszke wody. Na koniec dodajemy utary ser.
Tak powstalym farszem przekladamy nalesniki. Nalezy ulozyc je najlepiej w okraglym zaroodpornym naczyniu. Zapiekac w piekarniku okolo 15 minut. Mozna posypac zoltym serkiem, na pewno bedzie jeszcze lepsze!
Do farszu mozna dodac jeszcze inne ulubione skladniki. Ja uzylam akurat tego co mialam aktualnie w domu.
Tak narodzil sie pomysl na obiad, ktory bardzo smakowal!