Do góry

Dania główne Przepis na:

Naleśniki mazurskie

Naleśniki mazurskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 4

Dodano:

Odsłon: 131

Naleśniki mazurskie są najlepsze. Można je podać z różnym nadzieniem np z białym serem ,mięsem z pieczarkami lub po prostu z utartymi jabłkami , takimi jakie robi się do szarlotki /jabłka utarte na na tarce z grubymi oczkami i zagotowane z cukrem/

Składniki

  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • woda przegotowana przestudzona /ok 1 szklanki/
  • szczypta soli
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do miseczki wsypać mąkę ,dodać jajka ,mleko,sól i dokładnie wymieszać.Następnie dodać wodę tyle aby ciasto było bardzo rzadkie ,lejące się.Konsystencję ciasta regulować już tylko wodą.
    Smażyć na patelni wysmarowanej smalcem.
    Po napełnieniu farszem koniecznie obsmażyć .
    Można podawać na zimno i na gorąco .
    To zależy jaki włożymy farsz. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń