Do góry

Dania główne Przepis na:

Naleśniki na fancie

Naleśniki na fancie

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 11

Dodano:

Odsłon: 235

Wyjątkowy smak, puszyste dzięki użyciu gazowanego napoju.

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • O,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki napoju Fanta
  • 1 jajko
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka spirytusu (opcjonalnie)
  • 1 łyżka spirytusu (opcjonalnie)
  • 250 g białego sera twarogowego półtłustego 100 ml śmietanki
  • Sok z połowy pomarańczy
  • 1 łyżka cukru
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Naleśniki na fancie

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiej, dodaj sól i cukier waniliowy, proszek do pieczenia, zamieszaj.

  2. W drugiej misie wymieszaj wszystkie składniki płynne tzn. mleko, fantę, jajko, olej, spirytus.

  3. Do naczynia z płynami dosypuj stopniowo mąkę, cały czas mieszając. Mieszamy ręcznie używając trzepaczki do ubijania piany lub rózgi. W ten sposób uzyskamy puszyste ciasto, gładkie bez grudek.

    Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest za gęste dodaj fanty, jeśli za rzadkie dodaj mąki.

  4. Odstaw na kilkanaście minut by ciasto odpoczęło.

  5. Patelnię posmaruj cieniutką warstwą oleju, będzie to potrzebne do smażenia pierwszego naleśnika. Kolejne nie wymagąją tego. Smaż z obu stron na rumiano.

  6. MASA SEROWA

    Ser zmiksuj ze śmietanką i cukrem. Dodaj sok z pomarańczy i dokładnie wymieszaj z serem.

  7. Posmaruj naleśniki masą serową, podawaj posypane cukrem pudrem.

  8. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń