Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Naleśniki pieczarkowe z żółtym serem"
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 142
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 36
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 142
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 36
Składniki
czas ok. 70 min; porcja – 550 kcal, cena 2,60 zł
Jajko wbij do miski, rozkłóć widelcem. Dodaj mleko, zmiksuj. Wsyp mąkę przesianą ze szczyptą soli. Dodaj łyżkę oleju oraz mineralną wodę gazowaną.
starannie zmiksuj na gładkie ciasto. Odstaw na minimum 30 minut. Po tym czasie ciasto powinno zgęstnieć. Pieczarki oczyść, opłucz i osusz. Pokrój w plasterki lub grubą kostkę.
Obraną cebulę pokrój w piórka. Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć cebulę, przesmaż. Dodaj pieczarki. Smaż razem kilka minut, aż płyn odparuje. Zdejmij z ognia.
10 dag sera odłóż. Resztę wsyp do pieczarek, wymieszaj, dopraw ziołami, solą i pieprzem. Rozgrzej patelnię. Partiami smaż naleśniki. Na każdy nałóż porcję farszu, zroluj. Naleśniki ułóż w naczyniu żaroodpornym. Posyp resztą sera, zapiekaj 10 min.Źródło: Świat kobiety