Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Naleśniki po francusku, z pomarańczowym syropem"
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 113
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 260
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 113
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 260
Składniki
ok. 30 minut • Porcja 350 kcal • Koszt porcji ok. 2 zł • Przepis na 4 porcje
Zetrzyj skórkę z jednej wyszorowanej pomarańczy. Następnie podziel ją na cząstki i usuń białe błonki.
Do miski przesiej mąkę, dodaj mleko, jajka, skórkę otartą z pomarańczy, cukier i sól. Zmiksuj wszystko, pod koniec dodaj roztopione masło i jeszcze raz zmiksuj. Odstaw na 30 minut. Przed smażeniem ciasto przemieszaj. Usmaż naleśniki na leciutko natłuszczonej patelni.
Zrób sos. Rozgrzej patelnię, wsyp cukier, skrop sokiem z cytryny. Gdy syrop przybierze złocistobrązowy kolor, wlej do niego sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy i dodaj skórkę otartą z jednej. Szybko wymieszaj i dodaj masło.
Mieszaj, aż sos będzie miał jednolitą konsystencję. Wlej likier pomarańczowy i ponownie wymieszaj. Do sosu dołóż cząstki pomarańczy.
Naleśniki podawaj złożone w trójkąt polane sosem i posypane pestkami granatu.Źródło: Kobieta i życie