Do góry

Dania główne Przepis na:

Naleśniki ze szpinakiem, ciecierzycą i kurczakiem w beszamelowej kołderce

Naleśniki ze szpinakiem, ciecierzycą i kurczakiem w beszamelowej kołderce

Autor:

Przepisów i artykułów: 90 Ocena: 912

Dodano:

Odsłon: 777

Pyszne, puszyste naleśniki ze szpinakiem, ciecierzycą, kurczakiem zapieczone z beszamelem. Proste, zdrowe i pełnowartościowe danie, świetnie sprawdza się, gdy zostanie nam kurczak z obiadu. Rarytas dla podniebienia.

Składniki

  • 2 szklanki mleka
  • Ok. 1,5 szklanki mąki (pszennej z pszenicy durum)
  • 3 łyżki oleju rzepakowego do naleśników
  • 2 jajka
  • szczypta soli do naleśników
  • szklanka świeżego szpinaku
  • szklanka gotowanej ciecierzycy
  • szklanka pulpy pomidorowej
  • kurczak pieczony - ja użyłam resztek pieczonego w całości kurczaka, ok. 1,5 szklanki
  • czosnek - 1 ząbek
  • Papryka - 1 szt.
  • 1/4 kostki masła na beszamel
  • 2 łyżki mąki semoliny na beszamel
  • 1 szklanka mleka na beszamel
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • Oregano
  • Bazylia
  • Ser edam (może być inny - do zapiekania)
  • Pieprz
  • Kmin rzymski
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Naleśniki ze szpinakiem, ciecierzycą i kurczakiem w beszamelowej kołderce

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy ciasto na naleśniki: z jajek, mąki, mleka i oleju przygotowujemy ciasto. Ciasto nie może być zbyt gęste. Dodajemy sól i smażymy cienkie naleśniki.

    Do farszu potrzebujemy: kurczaka pieczonego pokrojonego w kostkę, pulpy pomidorowej, sera żółtego, gotowanej ciecierzycy, pokrojonej w kostkę papryki i świeżego szpinaku.

  2. Rozkładamy naleśnika i nakładamy farsz: pulpę pomidorową, ciecierzycę, wyciśnięty czosnek ze szpinakiem, kurczaka i ser. Całość posypujemy wymieszanymi przyprawami.

  3. Naleśniki zwijamy, układamy w naczyniu do zapiekania.

    Przygotowujemy beszamel: rozpuszczamy w garnuszku masło, dodajemy mąkę, mieszamy i powoli wlewamy mleko cały czas mieszając. Na koniec dodajemy sól i gałkę muszkatołową. Polewamy naleśniki beszamelem i pulpą pomidorową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut.

  4. Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń