Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Naleśnikowe roladki"
Do wielbicieli curry nie należę, ale jak mi coś posmakuje, będę chciała powtó...
Odsłon: 45
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 120
Pyszne ciasteczka mojego dzieciństwa
Odsłon: 461
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32649
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 93
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 133
Do wielbicieli curry nie należę, ale jak mi coś posmakuje, będę chciała powtó...
Odsłon: 45
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 120
Pyszne ciasteczka mojego dzieciństwa
Odsłon: 461
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32649
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 93
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 133
Składniki
Czas ok. 30 min; porcja – 380 kcal, cena 1,90 zł.
Mleko wlej do miski. Dodaj mąkę przesianą razem ze szczyptą proszku do pieczenia. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka dodaj do mąki z mlekiem. Wlej 3-4 łyżki oleju. Zmiksuj całość na gładkie ciasto.
Białka ubij na sztywną pianę ze sporą szczy- ptą soli. Wmieszaj delikatnie do przygotowanego ciasta na naleśniki.
Rozgrzej suchą patelnię z nieprzywierającą powłoką. Partiami wlewaj ciasto. Usmaż 6 puszystych i rumianych naleśników biszkoptowych. Na każdym ciepłym placku rozłóż cienkie plasterki żółtego sera oraz szynki, zroluj.
Przygotuj garść mieszanych sałat (np. z radicchio i rukolą). Opłukane i osuszone listki rozłóż na półmisku lub sześciu mniejszych talerzykach. Zrolowane naleśniki krój ukośnie i układaj na sałacie.
Ciasto na naleśniki możesz przygotować na zapas. W lo dówce przechowasz je do 3 dni. Pozostałe najlepiej jednak zamrozić. Pamiętaj tylko, by wyjąć ciasto z zamrażarki na kilka godzin przed smażeniem.Źródło: Świat kobiety