Do góry

Dania główne Przepis na:

Ogórki faszerowane

Ogórki faszerowane

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 3

Wypróbowany przepis na "Ogórki faszerowane"

Składniki

  • 3/4 szklanki ryżu
  • 180 ml śmietanki 30 proc
  • 4 twarde ogórki
  • 10 dag żółtego sera
  • 1-2 pomidory
  • 1 papryka żółta
  • 1/2 cukinii
  • 1 marchewka
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżki siekanego tymianku
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz Do dekoracji: świeży koperek
  • kilka cienkich plasterków ogórka pokrojonego ze skórką
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ryż gotuj w osolonej wodzie (3/4 szklanki ryżu zalej 1 i 1/2 szklanki wody). Gdy ryż będzie się gotował, przygotuj sos i warzywa. Cebulę obierz z łupin i posiekaj drobno. Na rozgrzanym oleju zeszklij połowę posiekanej cebuli, dodaj tymianek, chwilę smaż razem. Po kilku minutach zalej cebulę na patelni śmietanką, dopraw solą i pieprzem. Gdy sos nieco zgęstnieje, zestaw go z ognia, dodaj natkę pietruszki i wymieszaj.

  2. Ogórki obierz cienko ze skórki, przekrój na pół i wydrąż łyżeczką miękki miąższ z nasionami. Powstałe w ten sposób ogórkowe łódeczki zanurz w osolonym wrzątku i pozostaw na kilka minut. Po wyjęciu osącz je starannie na sicie.

  3. Pozostałe warzywa pokrój w ko stkę. Na rozgrzanym oleju z łyżką masła zeszklij pozostałą cebulę, dodaj pokrojone warzywa, chwilę smaż razem. Pod koniec smażenia dopraw solą i pieprzem. Następnie delikatnie przemieszaj z ugotowanym i lekko przestudzonym ryżem. Tak przygotowanym farszem ryżowo-warzywnym nadziewaj ogórkowe łódki.

  4. Na talerze nalej po porcji sosu, na nim ułóż ogórki, posyp startym żółtym serem. Udekoruj koperkiem, plastrami ogórka i podawaj.

  5. 45 minut, Porcja: 385 kilokalorii

  6. Do kiszenia ogórków użyj soli kamiennej bez dodatku jodu. Ogórki będą wtedy dużo smaczniejsze i twardsze.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń