Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ogórkowa na jogurcie"
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 171
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 47
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 171
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 47
Składniki
Czas przygotowania 45 minut. Cena jednej porcji około 1,30 zł
Ogórki myjemy. Dwa obieramy ze skórki, jeden pozostawiamy ze skórką. Ogórki ścieramy na tarce, lekko solimy, wykładamy na sito, aby odsączyć z nich nadmiar soku.
Jogurt miksujemy ze śmietaną. Trochę umytych ziół odkładamy do dekoracji, resztę siekamy.
Jogurt mieszamy z ogórkami, ziołami, przepuszczonym przez praskę czosnkiem i sokiem z cytryny.
Chłodnik doprawiamy oliwą z oliwek, solą, pieprzem i, jeśli trzeba, kroplą soku z cytryny. Na kilka minut wstawiamy do lodówki. Zupę dekorujemy ziołami, paseczkami ogórka itp.
Wartość odżywcza jednej porcji 85 kcal Białko 4,9 g/Tłuszcz 8,5 g/Węglowodany 6 gŹródło: Rewia