Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Oliwkowe kajzerki z fetą"
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3289
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3289
Składniki
Drożdże pokrusz, wsyp do miski. Cukier rozpuść w pół szklanki wody. Zalej drożdże, wymieszaj, odstaw na 15 minut. Szklankę wody podgrzewaj na małym ogniu z masłem, aż tłuszcz się rozpuści.
Do mąki wbij jedno jajko, wsyp sól, wlej wyrośnięty rozczyn drożdżowy i wodę z masłem. Wyrób gładkie ciasto. Przykryj, odstaw na 2 godziny w ciepłe miejsce.
Fetę pokrój w kostkę. Oliwki pokrój na plasterki. Ciasto ponownie wymieszaj, podziel na 20 kawałków. Z każdego uformuj okrągłą bułeczkę. W środek każdej wciśnij po 2-3 kostki sera feta i pokrojone na plasterki oliwki. Zlep.
Bułeczki ułóż na natłuszczonej blasze, posmaruj pozostałym roztrzepanym jajkiem, posyp słonecznikiem. Odstaw do wyrośnięcia. Piecz ok. 25 min w 180°C.
<strong>Czas przygotowania: 50 min. Ilość sztuk: 20. Cena za sztukę: 0,40 zł.</strong>Źródło: Chwila dla Ciebie