Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Oliwkowy chlebek z sardelami"
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 221
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 62
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3311
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 221
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 62
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3311
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 50 minut
Drożdże rozpuścić w 125 ml letniej wody. Mąkę przesiać do miseczki. Wymieszać ją z połową łyżeczki soli oraz 2 łyżkami oliwy. Wlać rozpuszczone drożdże. Zamiesić, zagnieść gładkie ciasto.
Odstawić je pod przykryciem na pół godziny w ciepłe miejsce. Pokroić 3 fileciki z sardeli na około 15 kawałeczków. Tymianek opłukać, osuszyć. Listki oderwać od gałązek i posiekać je. Pozostałe sardele posiekać.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść. Dodać posiekane sardele oraz połowę posiekanego tymianku. Z ciasta uformować płaski bochenek o średnicy około 25 cm. Ułożyć go na blasze wyłożonej pergaminem. Trzonkiem drewnianej łyżki zrobić w cieście 15 dołeczków.
W dołeczki powtykać czarne i zielone oliwki oraz kawałeczki sardeli. Odłożyć w cieple na około 15 minut, żeby ciasto ponownie podrosło. Bochenek posypać grubą morską solą. Skropić łyżką oliwy i posypać pozostałym tymiankiem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec około 20 minut.
Orzeszki piniowe zrumienić na patelni bez tłuszczu. Przełożyć na talerzyk i wystudzić. Czosnek obrać, grubo posiekać. Pomidory zmiksować z orzeszkami i czosnkiem. Wymieszać z parmezanem, pozostałą oliwą i zalewą z pomidorów. Pesto przyprawić solą i pieprzem.
Około 5 minut przed końcem pieczenia chlebek posmarować mlekiem. Chlebek wyjąć z pieca, przykryć lnianą ściereczką i tak pozostawić do wystudzenia. Pokroić w trójkąty. Serwować z pozostałymi oliwkami i pomidorowym pesto.Źródło: Życie na gorąco