Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Omlet z nadzieniem paprykowym"
Smaczna pasta jajeczna z wiejskich jajek od kur zielononóżek, bardzo lubię pa...
Odsłon: 37
Zbliżające się święta wielkanocne zainspirowały mnie do stworzenia czegoś wyj...
Odsłon: 1030
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 340
Smaczna pasta jajeczna z wiejskich jajek od kur zielononóżek, bardzo lubię pa...
Odsłon: 37
Zbliżające się święta wielkanocne zainspirowały mnie do stworzenia czegoś wyj...
Odsłon: 1030
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 340
Składniki
Z papryk usuń gniazda nasienne, opłucz, osusz i pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć warzywa. Mieszając smaż ok. 5 min. Oprósz ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem. Wlej 3-4 ły żki wody, duś aż warzywa zmiękną.
Jajka umyj, rozbij, oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli, ubij mikserem na sztywną pianę. Do miski włóż żółtka, dodaj przesianą mąkę, sól oraz 4 łyżki wody, zmiksuj. Do żółtek stopniowo dodawaj ubitą pianę, delikatnie mieszając całość łyżką.
Na patelni roztop 1 łyżkę masła. Wlej połowę masy jajecznej i poruszaj patelnią tak, by masa równomiernie się rozlała. Smaż na niezbyt dużym ogniu przez 3-5 min, aż masa się zetnie.
Omlet zsuń na talerz, rozłóż na nim połowę usmażonych warzyw, złóż na pół. Posyp posiekaną natką. Ze składników, które pozostały w ten sam sposób przygotuj drugi omlet.
20 minut. Porcja: 350 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie