Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Omlet z warzywami"
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 34
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 21
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 167
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 225
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 774
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 34
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 21
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 167
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 225
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 774
Składniki
Z papryki usuń gniazda nasienne, opłucz, osusz i pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w półplasterki, a pieczarki w plasterki. Szynkę oraz ser pokrój w paseczki lub niezbyt dużą kostkę. Pomidorki umyj, osusz i przekrój na pół.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i zeszklij na nim cebulę. Następnie dodaj pieczarki, smaż tak długo, aż cały płyn odparuje. Na koniec dodaj pokrojoną paprykę, całość smaż jeszcze 3-5 minut. Warzywa wystudź.
Do miski wbij 3 jajka i dodaj 3 łyżki wody (dzięki temu masa jajeczna będzie pulchna i delikatna) oraz sól i pieprz do smaku. Energicznie roztrzep widelcem lub trzepaczką. Dodaj połowę przesmażonych warzyw, szynkę oraz ser i delikatnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej 2 łyżeczki oliwy. Wlej masę jajeczno-warzywną. Poruszaj patelnią tak, aby masa równomiernie się rozlała. Na wierzchu ułóż drugą połowę pomidorków. Smaż na małym ogniu, aż masa jajeczna się zetnie (3-5 minut).
Omlet zsuń na talerz i złóż na pół. Tak samo przygotuj drugi omlet.
20 min, porcja: 350 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie