Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Orzeźwiająca tarta cytrynowa"
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 22711
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pysznego pieczonego kurczaka z ziemniaka...
Odsłon: 402
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 222
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 152
Polecam.
Odsłon: 169
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 22711
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pysznego pieczonego kurczaka z ziemniaka...
Odsłon: 402
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 222
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 152
Polecam.
Odsłon: 169
Składniki
Z podanych składników zagnieć ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinę.
Do garnka wlej wodę, cukier, zagotuj. Cytryny sparz wrzątkiem, osusz i pokrój na plasterki. Wrzucaj je partiami do syropu i gotuj około 2 minut. Wyjmij i osusz.
Wyjmij z lodówki ciasto i je rozwałkuj. Wyłóż na formę do tarty i wstaw do piekarnika na 10-12 minut. Piecz w temperaturze 180 st. C. Żeby ciasto nie wybrzuszyło się, możesz je przykryć papierem do pieczenia i obciążyć fasolą. Wtedy będzie idealnie płaskie.
Na podpieczonym cieście rozsmaruj krem cytrynowy, a na nim układaj plasterki cytryny. Wstaw do piekarnika na 25 minut. Po wyjęciu oprósz cukrem pudrem. : tarta cytrynowa doskonale smakuje z gałką cytrynowego sorbetu.Źródło: Olivia