Do góry

Dania główne Przepis na:

Paluszki rybne z sosem a'la tatarskim

Paluszki rybne z sosem a'la tatarskim

Autor:

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 1834

Dodano:

Odsłon: 376

Mrożone paluszki rybne, które można kupić w każdym sklepie przerażają mnie i odpychają odkąd ich spróbowałam. Ale dlaczego nie spróbować zrobić ich samemu w domu? Te panierowane paluszki z tilapii są chrupiące na zewnątrz i super wilgotne w środku, a podane z sosem a'la tatarskim smakują wyśmienicie.

Składniki

  • DO PALUSZKÓW RYBNYCH
  • 4 filety ryby Tilapia (bez skóry)
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka przyprawy cajun
  • 2 duże jajka
  • 1,5 szklanki bułki tartej
  • 1/4 szklanki oleju
  • DO SOSU A'LA TATARSKIEGO:
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 1/2 szklanki lekkiego majonezu
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki kopru
  • 1/4 szklanki jogurtu naturalnego bez tłuszczu
  • 1/4 szklanki plasterków ogórków kiszonych
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Paluszki rybne z sosem a'la tatarskim

Przygotowanie

  1. Rozmrozić filety z Tilapii - jeśli były zamrożone - mrożone filety sprzedawane w opakowaniach są cienkie, więc rozmrażają się bardzo szybko (około 5-10 minut pod bieżącą wodą).

    Przygotować sos a'la tatarski:
    Kilka ogórków kiszonych posiekać w drobną kostkę - tak aby zajęły ok. 1/4 szklanki.
    Wrzucić tak posiekane do miski, a następnie dodać 1/2 szklanki majonezu, 1/4 szklanki jogurtu naturalnego bez tłuszczu, 1 łyżkę musztardy Dijon, 1/2 łyżki soku z cytryny, 1/2 łyżeczki suszonego kopru i dokładnie wymieszać wszystkie składniki.

  2. Każdy filet z ryby pociąć na 4-6 kawałków w zależności od wielkości i grubości, tak aby przypominały paluszki.
    Przygotować 3 miski:
    - do pierwszej wsypać 1/2 szklanki mąki oraz 1 łyżeczkę przyprawy cajun i dokładnie wymieszać,
    - do drugiej wbić 2 duże jajka i dokładnie je rozmieszać,
    - do trzeciej wsypać 1,5 szklanki bułki tartej.

  3. Na głębszą patelnie wlać 2 łyżki oleju i podgrzać na średnim ogniu.
    Każdy paluszek ryby obtaczać dokładnie z każdej strony najpierw w miseczce z mąką i przyprawą Cajun, później w miseczce z roztrzepanym jajkiem, a na końcu w miseczce z bułką tartą.
    Tak panierowane paluszki rybne wrzucać na patelnię z podgrzanym olejem.

  4. Opanierowane paluszki rybne smażyć na rozgrzanym oleju partiami, do czasu, aż każdy paluszek rybny osiągnie piękny, złoty, podpieczony kolor z każdej strony.
    Kiedy pierwsza partia będzie już gotowa i wystarczająco dla nas podsmażona - zdjąć paluszki rybne na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nich nadmierną ilość oleju, a na patelnię wrzucić kolejną partię opanierowanych kawałków Tilapii. (drugą partię również odsączyć na ręczniku papierowym)

  5. Tak podsmażone z każdej strony, pięknie podpieczone i odsączone paluszki z Tilapii podawać na płaskim talerzu razem z uprzednio przygotowanym sosem.

    Paluszki rybne można także podawać osobno z dodatkiem tylko pokrojonej w piórka cebuli, lub z gotowanymi ziemniakami, albo zwyczajnie z naszym ulubionym świeżym i chrupiącym pieczywem.


    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń