Do góry

Dania główne Przepis na:

Papryka faszerowana po włosku

Papryka faszerowana po włosku

Autor:

Przepisów i artykułów: 372 Ocena: 3158

Dodano:

Odsłon: 364

Papryka to chyba jedno z najbardziej popularnych warzyw, jakie lubimy faszerować. W mojej kuchni często pojawiają faszerowane warzywa. Od pieczarek, cukinii, porów, po bakłażany, cebule i ziemniaki. Jest to świetny pomysł na szybkie i pożywne danie, a przepis zawsze można tak zmodyfikować, że będzie on nowy, ciekawy i smaczny. Zapraszam na faszerowaną paprykę w stylu włoskim, pachnącą bazylią, pomidorami i fetą.

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 8 sztuk średnich papryk *
  • 150 g białego ryżu
  • 1 jajko
  • ½ kostki sera typu feta
  • 125 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne
  • ½ łyżeczki czubricy czerwonej
  • ½ łyżeczki czubricy czerwonej
  • pieprz czarny i sól
  • Sos:
  • 300 ml bulionu drobiowego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki posiekanej bazylii
  • 2 łyżki mąki
  • 85 ml wody
  • ⅓ łyżeczki cukru
  • pieprz czarny i sól
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia. Paprykę dokładnie myjemy, odcinamy górę papryki i usuwamy gniazda nasienne. Do mięsa mielonego dodajemy jajko, pokruszony ser feta, koncentrat pomidorowy, ryż, posiekaną bazylię i przyprawy. Z solą należy uważać, gdyż ser feta sam w sobie jest słony. Wszystko dokładnie mieszamy tak, aby składniki połączyły się.
    Farszem nadziewamy papryki, dociskając łyżką farsz do dna. Mięso powinno wystawać troszkę po nad paprykę. Nafaszerowane papryki układamy w naczyniu żaroodpornym i przykrywamy kapeluszami. Zalewamy bulionem tak, aby dno naczynia było przykryte. Pieczemy w temperaturze 180’C około 30-40 minut. Na początku pieczenia paprykę przykrywamy papierem do pieczenia. Po upływie około połowy czasu przewidzianego na pieczenie usuwamy papier.

    Sos

    Bulion doprowadzamy do wrzenia, dodajemy koncentrat pomidorowy i posiekaną bazylię. Do wody dodajemy mąkę i przy pomocy rózgi kuchennej energicznie mieszamy, aby pozbyć się grudek. Mąką zagęszczamy gotujący się bulion. Doprawiamy do smaku przyprawami.
    Upieczone papryki podajemy polane sosem pomidorowym. Paprykę można podawać ze świeżym pieczywem lub z ziemniakami.
    * można użyć różnokolorowej papryki, pomijając raczej zieloną. Zielone papryki to po prostu niedojrzałe papryki czerwone, przez co są trochę bardziej gorzkawe i mniej słodkie od pozostałych.

    Notes

    – kupując paprykę do faszerowania wybierajmy paprykę jednakowej wielkości

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń