Do góry

Dania główne Przepis na:

Papryka marynowana do słoików

Papryka marynowana do słoików

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11048

Dodano:

Odsłon: 11

Sprawdzony przepis na "Papryka marynowana do słoików"

Składniki

  • 3 kg papryki
  • 1 i 1/2 łyżki soli
  • 1/2 kg cebuli
  • 2 i 1/2 litra wody
  • 2 i 1/2 szklanki octu
  • 3 łyżki miodu naturalnego
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • olej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 55 min • Słoik 65 kcal • Koszt słoika ok. 4 zł • Przepis na 3 słoiki

  2. Paprykę myję, osuszam (może być czerwona lub w różnych kolorach), kroję w paski i zasypuję solą. Odstawiam na godzinę. Cebulę kroję w ćwierćkrążki, solę i również odstawiam na godzinę.

  3. Gotuję wodę z octem i miodem. Dodaję liście laurowe i ziele angielskie. Do tak przygotowanej zalewy wrzucam paprykę i cebulę. Gotuję około 15 minut.

  4. Gorącą sałatkę wkładam do słoików, dolewam zalewy. Na koniec do każdego słoika wlewam po łyżce oleju. Mocno dokręcam zakrętki.

  5. Słoiki odwracam do góry dnem. Nie pasteryzuję.

  6. Anna Pawlik z Radomia

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń