Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pasztet alzacki"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 86
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 194
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 204
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 86
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 194
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 204
Składniki
Do kamiennego garnka włóż umytą, osuszoną cielęcinę i mięso wieprzowe. Cebule obierz i pokrój w plasterki, zeszklij na łyżce masła i dołóż do mięsa. Dodaj po szczypcie soli, pieprzu białego i kajeńskiego, gałki, cynamonu i imbiru.
Wsyp goździki i liście laurowe. Wlej wino, wymieszaj, przykryj i odstaw na 2 dni. Po tym czasie wyjmij mięso, trzykrotnie zmiel. Marynatę zachowaj. Masę wymieszaj z żółtkami i pianą z białek. Dopraw do smaku solą i białym pieprzem.
Formę posmaruj resztą masła, oprósz bułką tartą. Przełóż do niej masę pasztetową i piecz w nagrzanym piekarniku przez godzinę w temperaturze 180°C. Marynatę przecedź, dodaj żurawinę i gotuj, aż odparuje połowa płynu.
Wlej wcześniej namoczoną żelatynę i dokładnie wymieszaj. Wystudź. Gdy galaretka zacznie tężeć, zalej nią ostudzony pasztet. Całość wstaw na noc do lodówki.Źródło: Na żywo