Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pasztet śliwkowy"
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 158
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 41
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 158
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 41
Składniki
Kurczaka porcjuję. Marchew i pietruszkę obieram, kroję na mniejsze kawałki.
Mięso, marchew, pietruszkę wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim gotuję około godziny, do miękkości. Studzę.
Pokrojoną w piórka cebulę podsmażam na rozgrzanym oleju. Kiedy się zeszkli, dodaję wątróbkę, chwilę smażę. Studzę. Bułki moczę w rosole pozostałym z gotowania mięsa i warzyw.
Kurczaka wraz ze skórą (lub bez, wtedy pasztet będzie bardziej suchy), warzywa, wątróbkę, cebulę, kajzerki mielę w maszynce. Do masy dodaję surowe jajka, pokrojone śliwki, obie papryki, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszam ręką.
Pasztet przekładam do aluminiowych foremek, piekę około godziny w temp. 180°C.
Monika Kubacka ze SzczecinaŹródło: Kobieta i życie