Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pasztet w cieście z wołowiną i boczkiem"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 40
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 109
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 25
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 40
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 109
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 25
Składniki
Smaż na średnim ogniu w rondlu boczek, dopóki nie wytopi się tłuszcz. Następnie odlej go i dodaj zmieloną wołowinę, przyprawy, ocet oraz suszone owoce. Dolej tyle rosołu, by przeszła nim cała mieszanka. Konsystencja powinna być rzadka. Wsyp mąkę i podgrzewaj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia.
Rozgrzej piekarnik do 175 st. C. Ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj. Jednym plackiem wyłóż formę (ok. 23 cm średnicy). Wypełnij nadzieniem i przykryj drugim plackiem. Zawiń krawędzie pod spód i mocno ściśnij.
Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem, zrób kilka otworów widelcem. Piecz, aż nadzienie zacznie się gotować, a ciasto zbrązowieje (ok. 40 minut).Źródło: Olivia