Dania główne Przepis na:
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Soję namoczyć na noc, a na drugi dzień zagotować prawie do miękkości.
Marchew, pietruszkę, cebulę i bulwę selera obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować na parze.
Soję i ugotowane warzywa dwukrotnie zmielić przez maszynkę do mięsa, dodać surowe jajka, sól, pieprz ziołowy, majeranek, kminek i olej. Wszystko dokładnie wymieszać, a na koniec wsypać koper, natkę pietruszki i pokrojony seler naciowy. Wymieszać.
Podłużną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i napełnić masą. Piec w temp.180st.C przez 1,5 godziny. SMACZNEGO!
Ja do pieczenia pasztetów używam jednorazowych niedużych foremek. Pasztet jest łagodny w smaku, dlatego jeśli ktoś woli ostrzejszy smak można dodać ostrą paprykę.
Na skróty
Komentarze do przepisu (5)

annawk 03 października 2011Zgłoś do usunięcia
Ja też cenię sobie soję , wiec przyda mi się taki przepis.2 Kto głosował? | Odpowiedz

biancorossa 03 października 2011Zgłoś do usunięcia
Soi mamy pełno niestety,w wielu produktach robi za wypełniacz,ale taki pasztet może okazać się zdrowszy niż pseudomięsny pasztet z marketu2 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 30 września 2011Zgłoś do usunięcia
Soja bardzo cenne warzywo,zwłaszcza dla kobiet, ale nie wiedziałam,że można z niej robić takie rarytasy!2 Kto głosował? | Odpowiedz

taura 30 września 2011Zgłoś do usunięcia
o, muszę spróbować takiego pasztetu2 Kto głosował? | Odpowiedz

palooka 30 września 2011Zgłoś do usunięcia
Świetny przepis. Lubie soję, często robię zupę i kotlety, ale pasztetu nie robiłam. Na pewno przygotuję!2 Kto głosował? | Odpowiedz