Do góry

Dania główne Przepis na:

Pasztet z suszonymi śliwkami

Pasztet z suszonymi śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 956 Ocena: 7978

Dodano:

Odsłon: 0

Przepis wart wypróbowania: "Pasztet z suszonymi śliwkami"

Składniki

  • Składniki
  • po 250 g łopatki wieprzowej i piersi kurczaka
  • 150 g wątróbki drobiowej
  • cebula
  • 2 jajka
  • kajzerka
  • 10-12 suszonych śliwek
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • łyżka masła
  • bułka tarta
  • sól i pieprz
  • kilka gałązek świeżego tymianku
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Umyj i osusz mięso. Przełóż do garnka, zalej wodą, tak by tylko je zakrywała. Dodaj obraną cebulę i przyprawy. Gotuj na małym ogniu ok. 60 minut.

  2. Podsmaż na części masła wątróbkę. Wyjmij mięso z wywaru. W odrobinie wywaru namocz bułkę i odciśnij ją. Zmiel dwukrotnie mięso, cebulę i wątróbkę. Oddziel żółtka od białek i dodaj do zmielonej masy. Przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę i połącz z mięsem.

  3. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Umyj suszone śliwki i dokładnie je osusz. Formę do pieczenia (najlepiej tzw. keksówkę) posmaruj masłem, posyp tartą bułką. Przełóż mięsną masę do formy. Śliwki powciskaj w głąb mięsa. Wyrównaj powierzchnię, oprósz pasztet tartą bułką.

  4. Piecz 40-45 minut. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw pasztet w środku jeszcze ok. 10 minut. Wyjmij i odstaw, by wystygł. Podawaj ozdobiony tymiankiem.

  5. RADA: Keksówkę możesz włożyć do większej formy z wodą i tak wstawić do piekarnika. Piecz 90 minut w temperaturze 150 st. C. Będzie delikatniejszy.

  6. Dla 8 osób

  7. zł porcja

  8. Czas 3 godz.

  9. 210 kcal

    Źródło: Olivia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń