Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pasztet z suszonymi śliwkami"
Przyjęło się, że to wigilijna potrawa. U nas zagościła na obiad w wielkanocny...
Odsłon: 2632
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 317
Jedyne co można poprawiać w tym kompocie to kolor, bo czasami łodygi rabarbar...
Odsłon: 142
Polecam.
Odsłon: 186
Proste w przygotowaniu i smaczne krokiety z farszem mięsnym i pieczarkami. P...
Odsłon: 3218
Przyjęło się, że to wigilijna potrawa. U nas zagościła na obiad w wielkanocny...
Odsłon: 2632
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 317
Jedyne co można poprawiać w tym kompocie to kolor, bo czasami łodygi rabarbar...
Odsłon: 142
Polecam.
Odsłon: 186
Proste w przygotowaniu i smaczne krokiety z farszem mięsnym i pieczarkami. P...
Odsłon: 3218
Składniki
Umyj i osusz mięso. Przełóż do garnka, zalej wodą, tak by tylko je zakrywała. Dodaj obraną cebulę i przyprawy. Gotuj na małym ogniu ok. 60 minut.
Podsmaż na części masła wątróbkę. Wyjmij mięso z wywaru. W odrobinie wywaru namocz bułkę i odciśnij ją. Zmiel dwukrotnie mięso, cebulę i wątróbkę. Oddziel żółtka od białek i dodaj do zmielonej masy. Przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę i połącz z mięsem.
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Umyj suszone śliwki i dokładnie je osusz. Formę do pieczenia (najlepiej tzw. keksówkę) posmaruj masłem, posyp tartą bułką. Przełóż mięsną masę do formy. Śliwki powciskaj w głąb mięsa. Wyrównaj powierzchnię, oprósz pasztet tartą bułką.
Piecz 40-45 minut. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw pasztet w środku jeszcze ok. 10 minut. Wyjmij i odstaw, by wystygł. Podawaj ozdobiony tymiankiem.
RADA: Keksówkę możesz włożyć do większej formy z wodą i tak wstawić do piekarnika. Piecz 90 minut w temperaturze 150 st. C. Będzie delikatniejszy.
Dla 8 osób
zł porcja
Czas 3 godz.
210 kcalŹródło: Olivia