Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pęczak z grochem"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 85
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 177
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 202
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 85
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 177
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 202
Składniki
Groch opłukać, namoczyć. Przepłukać, zalać świeżą wodą i ugotować do miękkości, soląc pod koniec gotowania. Ostudzić, lekko rozgnieść widelcem.
Boczek pokroić, uprażyć na patelni. Pęczak zalać 3 szklankami osolonego wrzątku. Gdy wchłonie płyn, wstawić do nagrzanego piekarnika, by kasza doszła. Następnie przyprawić solą, pieprzem i cząbrem. Dodać uprażony boczek.
Przyrządzić sos: posiekaną cebulę przesmażyć na tłuszczu. Oprószyć mąką, zasmażyć. Zasmażkę rozprowadzić szklanką rosołu z kostki. Zagotować. Przyprawić solą, pieprzem i miodem. Gotować 5 minut. Podawać osobno.
Do tego smacznego, sycącego dania warto podać surówkę z kiszonej kapusty lub brukselkę gotowaną na parze.Źródło: Twoje Imperium