Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pełnoziarniste bułki z sadzonymi jajkami"
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 25
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 543
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 771
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 40
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 25
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 543
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 771
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 40
Składniki
Liście sałaty umyj, osusz, pomidor umyj, osusz, pokrój na plastry. Plasterki bekonu przesmaż na niedużej patelni, aż wytopi się z nich tłuszcz i staną się złociste i chrupiące.
Zdejmij z patelni, nakryj, by nie stygły. Na tej samej patelni posadź dwa jajka. Lekko je posól. Smaż, aż białko się zetnie, a żółtko będzie półpłynne (lekko przysuwając do żółtka białko, aby się za szeroko nie rozlało).
Bułki pełnoziarniste przekrój w poprzek na pół. Posmaruj margaryną. Ułóż po liściu sałaty, po plasterku pomidora (lub po dwa), oprósz solą i pieprzem, połóż po plasterku bekonu, a na tym po sadzonym jajku. Podaj od razu po przygotowaniu.
Do bułek z sadzonymi jajkami możesz podać jakiś sos, np. majonezowy.
<strong>Czas: ok. 20 minut; liczba porcji: 2.</strong>Źródło: Świat kobiety