Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczarkowa zabielana

Pieczarkowa zabielana

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 1

Sprawdzony przepis na "Pieczarkowa zabielana"

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. czas ok. 40 min; porcja – 360 kcal, cena 1,70 zł

  2. Włoszczyznę włóż do garnka bez rozmrażania. Pieczarki oczyść, obierz, odetnij końcówki ogonków. Umyte i osuszone grzyby pokrój w plasterki. Przesmaż na złoty kolor na łyżce masła. Dodaj do włoszczyzny.

  3. Przygotowane zalej rosołem (lub bulionem z kostki). Dodaj liść laurowy i sporą szczyptę soli. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut.

  4. W tym czasie na patelni rozgrzej 2 łyżki masła, wsyp mąkę. Przygotuj jasnozłotą zasmażkę. Dodaj do zupy pieczarkowej, wymieszaj.

  5. W osobnym naczyniu zagotuj wodę z solą. Wrzuć makaron, ugotuj do miękkości. Odlej na sicie, przepłucz zimną wodą i pozostaw do całkowitego osączenia.

  6. Śmietanę wymieszaj z odrobiną zupy. Wlej do garnka. Gotową zupę dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny. Rozlej do talerzy. Posyp obficie posiekaną natką. Podawaj razem z makaronem.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń