Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczeń indycza w chrupiącej skorupce

Pieczeń indycza w chrupiącej skorupce

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11048

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Pieczeń indycza w chrupiącej skorupce"

Składniki

  • Składniki Pierś ok. 1
  • 20 kg
  • szklanka oliwy
  • 1/2 szklanki sosu sojowego
  • sok z 2 cytryn
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • szklanka bułki
  • tartej
  • 2 jajka
  • tymianek
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. ok. 85 minut • Porcja 160 kcal • Koszt porcji ok. 4,50 zł • Przepis dla 6 osób

  2. Pierś umyj i osusz. Następnie zalej marynatą z oliwy, sosu sojowego, czosnku przeciśniętego przez praskę i soku cytrynowego. Wstaw pod przykryciem do lodówki na całą noc.

  3. Wyjmij mięso z marynaty, oprósz delikatnie pieprzem i piecz pod przykryciem około 50 minut. Następnie posmaruj wierzch tartą bułką wymieszaną z jajkami i listkami z 3 gałązek tymianku, dopraw do smaku. Dopiekaj, aż skorupka ładnie się przyrumieni.

  4. żeby pieczeń się udała...

  5. Przed pieczeniem filet z indyka delikatnie obsmaż, polej tłuszczem z patelni i dopiero wstaw do piekar nika (wtedy pierś na pewno nie będzie sucha).

  6. Marynujemy: Przygotuj marynatę na bazie oliwy z dodatkiem sosu sojowego, ulubionych ziół i ewentualnie musztardy i obowiązkowo z sokiem cytrynowym. Wówczas mięso będzie kruche. Marynuj indyka jak najdłużej – najlepiej całą noc.

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń