Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pieczeń na kapuście"
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 169
Polecam.
Odsłon: 838
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 119
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9243
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 169
Polecam.
Odsłon: 838
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 119
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9243
Składniki
ok. 120 minut
Mięso opłukać, osuszyć. Obrać 2 cebule i pokroić je na cząstki. Sok jabłkowy wymieszać w dużej misce z winem i octem winnym. Dodać 250 ml wody, ziarenka czarnego pieprzu, listki laurowe i sól do smaku. Do marynaty włożyć mięso oraz cząstki cebuli. Szczelnie przykryć folią i włożyć do lodówki na noc.
Zamarynowaną wieprzowinę przełożyć do brytfanki i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 105 minut. W połowie czasu pieczenia podlać pozostałą marynatą.
Ziemniaki obrać. 75 dag ziemniaków zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i przełożyć na ściereczkę. Końce unieść, skręcić i odcisnąć masę ziemniaczaną. Sok zebrać do miseczki. Odstawić na około 45 minut. Potem zlać wodę, a krochmal z dna miseczki wymieszać ze startymi ziemniakami.
Pozostałe ziemniaki gotować 20 minut w posolonym wrzątku. Odcedzić i jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę, wymieszać z mlekiem i startymi ziemniakami. Wbić jajko. Wyrobić. Z ciasta uformować pyzy. Włożyć je do posolonego wrzątku i gotować ok. 30 minut na małym ogniu.
Kapustę oczyścić, wyciąć głąb, liście grubo poszatkować. Pozostałe cebule obrać, posiekać, zeszklić w garnku na rozgrzanym oleju. Dołożyć kapustę. Podlać bulionem warzywnym. Przyprawić solą oraz mielonym czarnym pieprzem. Dusić 15 minut. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, oderwać listki i posiekać je.
Pieczeń wyjąć, posypać natką pietruszki i kolorowym pieprzem. Sos z brytfanki przecedzić, wymieszać ze śmietaną i sosem pieczeniowym, zagotować, mieszając.
Sos przyprawić do smaku solą oraz pieprzem. Pieczeń ułożyć na duszonej kapuście. Podawać z sosem i pyzami.Źródło: Życie na gorąco