Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczeń rzymska z jajkiem

Pieczeń rzymska z jajkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1332 Ocena: 11267

Dodano:

Odsłon: 5

Smaczny pomysł na "Pieczeń rzymska z jajkiem"

Składniki

  • 80 dag mięsa mielonego
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • l 1 jajko surowe
  • sól
  • pierz
  • papryka
  • 3 łyżki smalcu
  • 1 kostka bulionowa
  • majeranek
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 cebula
  • marynowane warzywa do ozdoby
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mielone mięso wymieszać z roztrzepanym jajkiem, bułką tartą, siekaną cebulką oraz majerankiem i pieprzem do smaku. Połowę masy rozsmarować w natłuszczonej formie keksowej. Na tym ułożyć ugotowane jajka.

  2. Przykryć resztą masy mięsnej. Polać łyżką stopionego smalcu i piec 45 minut w temperaturze 200°C. W trakcie pieczenia polewać resztą smalcu.

  3. Kostkę rosołową rozrobić w 3 łyżkach gorącej wody. Polać gotową pieczeń. Odstawić jeszcze na 5-10 minut do piekarnika. Gotową ostudzić. Wyjąć z formy podawać udekorowaną grzybkami i marynowaną papryką.

  4. ok. 65 minut

  5. Jeśli podajemy pieczeń rzymską na ciepło, zaserwujmy do niej sypki ryż lub ziemniaki. Na zimno – doskonała na kanapki.

    Źródło: Twoje Imperium

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń