Dania główne Przepis na:
Pieczeń z indyka

Przepisów i artykułów: 105 Ocena: 6705
Dodano: 21.03.2009
Odsłon: 54040
Składniki
- pierś z indyka, 1.1 kg
- delikat do mięs, 1 łyżka
- sól, szczzypta
- bazylia, 1/2 łyżeczki
- olej, 3 łyżki
- kosta drobiowa, 1 szt
- sól czonkowa, 1 łyżeczka
- czosnek, 1ząbek
5-6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Pierś z indyka dokładnie umyć i oczyścić z błon.
-
Przyprawy (delikat do mięs.sól,pieprz,bazylie,sól czosnkową) wymieszać z olejem i połączyć ze startym czosnkiem.
-
Mięso dokładnie nasmarować mieszaniną oleju i przypraw.Pozostawić na kilka godzin(minimum 5) lub najlepiej na całą noc.
-
Następnego dnia mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i zacząć piec ok 30 ,minut w tem. 190st, nie dodawać żadnego tłuszczu.
-
Po 30 minutach mięso należy obrócić i zalać bulionem z 1 kostki drobiowej rozpuszczonej w szklance ciepłej wody i dalej piec ok 50 minut.Od czasu do czasu mięso należy podlewać bulionem.Po tym czasie mięso jest gotowe do podania.Wystarczy pokroić je w plastry. Smacznego
Komentarze do przepisu (12)

grazka950 09 listopada 2013Zgłoś do usunięcia
piec w naczyniu żaroodpornym przykryte czy nie? Odpowiedzi: 1 ▼3 Kto głosował? | Odpowiedz

agulam22 01 czerwca 2010Zgłoś do usunięcia
Przepraszam za pomyłkę w słowie "starty",już to poprawiałam ,a wiadomo że chodziło mi o starty a nie "stary " czosnek.Przepraszam!!!!!3 Kto głosował? | Odpowiedz

agulam22 29 maja 2010Zgłoś do usunięcia
Przepraszam ze "zjedzoną " literke w słowie "starty"-oczywiśćie że chodzi o świeży czosnek!! :)3 Kto głosował? | Odpowiedz

wz31 04 maja 2010Zgłoś do usunięcia
To tylko przejęzyczenie.Oczywiście chodzi o starty czosnek.3 Kto głosował? | Odpowiedz

wz31 04 maja 2010Zgłoś do usunięcia
Przeciesz to tylko przejęzyczenie. Chodzi o starty czosnek.3 Kto głosował? | Odpowiedz

oliwia_winna 20 kwietnia 2010Zgłoś do usunięcia
:-) to nie chodzi o to czy dodać czosnek, czy nie. chodzi o to , że w opisie przygotowania napisałaś: "...połączyć ze starym czosnkiem..." - pt. 2. :-) - stąd te nasze zainteresowanie.0 Kto głosował? | Odpowiedz

agulam22 23 grudnia 2009Zgłoś do usunięcia
Wiadomo ,nie każdy lubi czosnek,ja go dodaję do większości mięs jednakże można z niego zrezygnować bez problemu.Pozdrawiam.3 Kto głosował? | Odpowiedz

oliwia_winna 17 listopada 2009Zgłoś do usunięcia
też się zastanawiam nad tym starym czosnkiem... :-)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Jagoda50 15 sierpnia 2009Zgłoś do usunięcia
Bardzo dobra pieczeń4 Kto głosował? | Odpowiedz

agulam22 28 marca 2009Zgłoś do usunięcia
Jeżeli ktoś nie lubi czonku to ie musi go byc.3 Kto głosował? | Odpowiedz