Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczone bataty z kasztanami i czosnkową ricottą

Pieczone bataty z kasztanami i czosnkową ricottą

Autor:

Przepisów i artykułów: 30 Ocena: 252

Dodano:

Odsłon: 90

Pyszne, chrupiące bataty, pieczone kasztany i czosnkowy dip z ricotty z dodatkiem chilli. W połączeniu z awokado z jajkiem sadzonym i pyszną sałatką stanowią kolorowy, piękny i zdrowy posiłek.

Składniki

  • 2 bataty
  • 10 kasztanów jadalnych
  • 250 g ricotty
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • papryczka chilli
  • kozieradka mielona
  • lubczyk suszony
  • olej rzepakowy
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kroimy bataty w słupki. Mieszamy olej z solą, papryczką chilli (wedle uznania), suszonym lubczykiem i wyciśniętym ząbkiem czosnku. Obtaczamy w oliwie bataty.


    Wykładamy bataty na papier do pieczenia.


    Kasztany myjemy, przekrawamy przy końcówkach i gotujemy na parze przez pięć minut.


    Odcedzamy i wykładamy na papier do pieczenia.

    Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez pół godziny.

  2. Przygotowujemy dip:


    Ricottę mieszamy z czosnkiem, solą, papryczką chilli pokrojoną w drobniutką kostkę i szczyptą cukru.

    Przygotowujemy mix sałat i warzyw wedle uznania.

  3. Ja najczęściej podaję pieczone bataty z awokado z jajkiem sadzonym, ale świetnie będą pasowały do grillowanego mięsa, czy ryby.


    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

SlodkoSlodka83 17 października Przyznam się,że nigdy nie jadłam kasztanów,trzeba będzie to zmienić :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

SprytnaChochla 17 października Nigdy nie jadłam kasztanów, ale się do tego przymierzam. Z tym sosem zapowiadają się smakowicie

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń