Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pieczone filety z kurczaka"
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 32
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 46
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 79
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10517
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 103
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 32
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 46
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 79
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10517
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 103
Składniki
Wycisnąć sok z limonek i wymieszać go z 4 łyżkami rumu i 2 łyżkami oliwy. Filety z kurczaka posmarować przygotowaną marynatą, odstawić na 15 minut. Dymki oczyścić, drobno pokroić. Część kolendry odłożyć do dekoracji, resztę posiekać.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Pomidory osączyć z zalewy, rozgnieść widelcem i wymieszać z 4 łyżkami oliwy, pozostałym rumem, czosnkiem, dymkami i kolendrą. Sos przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Pozostałą oliwę wlać do płaskiej żaroodpornej formy. Filety ułożyć w formie. Oprószyć pieprzem i solą. Posmarować niewielką ilością sosu pomidorowego.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 225°C. Piec 25-30 minut. W czasie pieczenia 1-2 razy posmarować mięso sosem pomidorowym.
Upieczone filety udekorować kolendrą. Podawać z resztą sosu. Stosownym dodatkiem będzie biały ryż.Źródło: Życie na gorąco