Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczone Pierogi z Kapustą-Ciasto na Kefirze.

Pieczone Pierogi z Kapustą-Ciasto na Kefirze.

Autor:

Przepisów i artykułów: 509 Ocena: 9585

Dodano:

Odsłon: 1108

Ciasto jest niezwykle smaczne,proste do zrobienia,bardzo fajnie się wałkuje,nie trzeba zbytnio się wysilać.Z nadzieniem można eksperymentować u mnie akurat wersja świąteczna z kapustą i pieczarkami.

Składniki

  • 27 szt.
  • Ciasto:
  • 250 ml ciepłego kefiru
  • 1/3 łyżeczki sody
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • szczypta soli
  • ok. 600 g mąki pszennej
  • Nadzienie:
  • pół kg kapusty kiszonej
  • 1 duża marchewka
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • sól i pieprz prawdziwy mielony do smaku
  • przyprawa do bigosu i dań z kapustą kiszona do smaku
  • olej do smażenia
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kiszoną kapustę pokroić drobniej(jeśli jest zbyt kwaśna można opłukać)wrzucić do garnka,marchewkę obrać,umyć i zetrzeć na grubych oczkach tarki do kapusty,całość zalać wodą,wrzucić listki i ziele,gotować do miękkości ok.40 min.
    Cebulę obrać,umyć i pokroić w drobną kosteczkę,wrzucić na dużą patelnie,zrumienić na niedużej ilości oleju,do cebuli wrzucić obrane i starte na grubych oczkach tarki pieczarki.
    Smażyć do momentu odparowania wody z pieczarek,przyprawić solą i pieprzem,następnie wrzucić odcedzoną kapustę,całość dokładnie wymieszać.
    Dusić ok.15 min.co jakiś czas mieszając,żeby nam się farsz nie przypalił.
    Na koniec doprawić,solą,pieprzem oraz przyprawą do kapusty-do smaku.
    Farsz odstawiamy do przestygnięcia.


  2. Do dużej miski przesiewamy przez sitko mąkę.
    Do małej miseczki wlewamy ciepły kefir,wsypujemy sodę i mieszamy dokładnie,następnie odstawiamy na 5 min.po tym czasie wlewamy masło oraz solimy,całość przelewamy do miski z mąką i zagniatamy elastyczne i gładkie ciasto,powinno odchodzić od ręki lub misy miksera.
    Wyrobione ciasto przykrywamy w misce folią spożywczą i odstawiamy na 30 min.przez ten czas stanie się bardziej miękkie.
    Ciasto rozwałkować na delikatnie podsypanym mąką blacie na grubość ok.3 mm,wykrawać koła średnicy 9 cm.
    Na każdym krążku ułożyć solidną łyżkę farszu,zlepić brzegi i docisnąć widelcem.

  3. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Tuż przed włożeniem do piekarnika posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem,oraz posypać czarnuszką.


  4. Piec w temp.180 C do zarumienienia ok.30 min.

  5. Podawać z ciepłym barszczykiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń